Aanslagpleger Berlijn doodgeschoten in Milaan en eerste beelden aanslag (VIDEO)

   32051  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: Anis Amri.

De klopjacht op de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, is tot een eind gekomen. Hoofdverdachte Anis Amri is doodgeschoten in Milaan. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken bevestigd. De 24-jarige Tunesiër werd vannacht aangehouden bij een routinecontrole. Hij zou, na gevraagd te zijn om identificatie, een wapen hebben getrokken en een agent in zijn schouder hebben geschoten. In het daaropvolgende vuurgevecht werd hij gedood. Amri zou in de schotenwisseling nog 'Allahu Akbar' hebben geroepen. 

Moskee

Amri was al enkele dagen spoorloos. In de nacht van maandag op dinsdag werd Amri nog door camera's vastgelegd bij een moskee in de Berlijnse wijk Moabit. Deze moskee staat bekend als verzamelplek van extremistische moslims. Waarom de deuren van 't gebedshuis dan nog überhaupt geopend zijn, mag Joost weten. Duitse antiterreureenheden hebben er een inval gedaan. Amri, op wiens hoofd 100.000 euro stond, kwam in 2015 in Duitsland aan en verbleef kort in een azc in Emmerich, vlak over de grens bij Arnhem. In juni 2016 werd zijn asielaanvraag definitief afgewezen, maar omdat hij niet over de juiste papieren beschikte, kon hij niet zomaar uitgezet worden.

Lees ook: Amsterdamse moskee gelinkt aan moslimterreur

Vergevorderd

Ook in Duitsland is het - daags na de bloedige aanslag op een kerstmarkt in Berlijn - nog altijd onrustig. Vanochtend lazen we dat Duitse antiterreureenheden in Duisburg twee in Duitsland woonachtige Kosovaren heeft opgepakt. Deze mannen, broers van 28 en 31 jaar oud, zouden een aanslag hebben willen plegen op CentrO, een gigantisch winkelcentrum in het Duitse Oberhausen. Het is onbekend hoe vergevorderd die plannen waren. De Duitse politie onderzoekt de zaak.

Beelden

Intussen zijn er eerste beelden van de gruwelijke aanslag verschenen. Te zien is hoe een vrachtwagen, bestuurd door moslimterrorist Amri, op de kerstmarkt in hartje Berlijn inrijdt. De video werd gemaakt door een automobilist met een dashcam

  • Y.M. Osterloh