Aan de toog bij de kapper? Gaat de VVD regelen

   9211  

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: drank!

Een pilsje happen bij de kapper, een wijntje nuttigen in de boekenwinkel of een mixje in de gamehandel. Waarom niet? Dat denkt de VVD althans. 't Is immers weer bijna verkiezingstijd. Goed, dit jaar wil de partij nog een wetsvoorstel indienen om het bepaalde middenstanders mogelijk te maken drank te schenken aan hun klanten. En dat vinden wij helemaal geen probleem.

Lees ook: kroegtijgers zijn al 32 jaar op kroegentocht!

Haakjes en oogjes

Sterker nog. Het zou onze regelmatige knipbeurt een stuk aangenamer maken. Nu al is een biertje of zelfs een glas sterke drank bij de gemiddelde barbier helemaal geen nieuwigheid meer. Maar in de regel geldt: trakteer je als winkelier nu je klanten op een glaasje, dan overtreed je de drank- en horecawet. Die wet vindt de VVD maar wat achterhaald. Wel is de partij van - om in woorden van onze hoofdredacteur te spreken - ''onze vriend Mark Rutte'' van plan wat haakjes en oogjes toe te voegen aan het plan. Zo zouden winkeliers die naast shampoos of wenskaarten ook een tap willen plaatsen in de zaak een Sociale Hygiëne Diploma moeten halen. Ook zou sterke drank uit den boze zijn.

Slijterijen

Tegenstanders van het idee zijn er, natuurlijk, ook. Slijterijen waarschuwen in De Telegraaf dat alcohol buiten de horeca haaks staat op alle preventieve maatregelen die genomen zijn om drankmisbruik - vooral onder jongeren - tegen te gaan. Een waarschuwing die onze wenkbrauwen een beetje doet fronzen. 't Is niet dat de VVD wil dat de kapper ook een rondje geeft aan minderjarigen, toch? Daarnaast vragen veel Nederlanders op social media zich af of drank wel de juiste optie is om bijvoorbeeld leegstand tegen te gaan. Da's dan wel weer een terecht punt van kritiek.

Hoe dan ook: proost!

  • Y.M. Osterloh